
Wilamowice Nyskie i Biskupów odwiedziliśmy podczas wycieczki w ramach cyklu „Dziedzictwo Kulinarne Ziemi Nyskiej”. Krótka relacja.
Wszystko co dobre szybko się kończy. Tak w jednym zdaniu można podsumować wyjazd zorganizowany przez Oddziałową Komisję Krajoznawczą PTTK Tryton w Nysie, którego celem były warsztaty kulinarne w Wilamowicach Nyskich. 20 osobowa grupa „Trytonków” i przyjaciół wyruszyła pod kierunkiem Jarosława Srębacza i Marcina Nowaka na kulinarny szlak pt. – „Dziedzictwo kulinarne Ziemi Nyskiej”.
Pierwszym punktem programu było zwiedzanie pięknie położonego na wzgórzu klasztoru benedyktynów w Biskupowie. Tu po zakątkach tego cudownego miejsca oprowadzał grupę ojciec Justyn.
Klasztor w Biskupowie jest jednym z trzech w Polsce klasztorów Benedyktynów. Zakonnicy przybyli w to miejsce pod koniec lat 80-tych XX wieku, zamieszkali w przejętym po zakonie Sióstr Służebniczek Maryi Niepokalanej klasztorze.
Najcenniejszym obiektem klasztornym jest kościół parafialny pw. Zwiastowana NMP. Wzniesiony w XIV wieku, w stylu gotyckim, natomiast w XVIII dostąpiono do jego przebudowy w stylu barokowym. Dobudowano również wieżę. Na strychu świątyni zachowały się późnogotyckie polichromie z XVI wieku. Przed wejściem do kościoła pomnik Jana Pawła II autorstwa słynnego rzeźbiarza Karola Badyny. W klasztorze nie kupimy słynnego piwa tynieckiego czy cydru, ale możemy nabyć znakomite publikacje, z których wydawania słynie Biskupów.
Kiedy powoli zaczynało burczeć w brzuchu „Trytonki” wyruszyły do Wilamowic Nyskich. Tu czekały już gospodynie ze stowarzyszenia pod wodzą pani Marii Roguckiej.
Nasza grupa miała okazję uczestniczyć w wypieku chleba z pieca XIX wiecznego, kosztować pysznych gołąbków z kaszy gryczanej oraz uczestniczyć w małej biesiadzie. Po zakończeniu wizyty każdy uczestnik zabrał ze sobą do domu pyszny gorący chlebek. Warto dodać, że chleb, gołąbki, piec ze starej piekarni w Wilamowicach są wpisane na listę produktów lokalnych LGD Nyskiego Księstwa Jezior i Gór. Na tą samą listę wpisane zostały wycieczki naszego PTTK pod tytułem „Dziedzictwo kulinarne Ziemi Nyskiej”.
W imieniu zarządu podziękowania dla organizatorów naszego pobytu wręczali Jarosław Srębacz, Jerzy Strzelczyk oraz Marcin Nowak.
Szersza galeria zdjęć z tej wycieczki na naszym Facebooku – kliknij tutaj.
Dodaj komentarz