Książęcy Browar Nysa

Książęcy Browar Nysa odwiedziliśmy w grudniu tego roku podczas wycieczki zorganizowanej przez Oddziałową Komisję Krajoznawczą.

Gdy się chwilę nudzimy i jest zastój to wymyślamy szybkie akcje 🙂 Jedną z takich akcji była wyprawa do nyskiego browaru. Nasze miasto słynie z tradycji browarniczych, dlatego nasz oddział i oddziałowa komisja krajoznawcza postanowiły o wizycie w tym miejscu. Wyprawa była potraktowana jako cykl wyjazdów kulinarnych w naszym PTTK na ziemi nyskiej, gdzie uczestnicy mają okazję brać udział w warsztatach i kosztować wspaniałych produktów regionalnych. W ramach tego cyklu piekliśmy już pierniki w Kopernikach czy pyszny chleb i gołąbki w Wilamowicach Nyskich. Z reguły wydarzenia takie organizujemy końcem roku tuż przed świętami.

Czas zatem na Nysę i Książęcy Browar Nyski. Ponieważ dobrze na piwo wybrać się w okresie weekendu, dlatego na ul. Nowowiejską wyruszamy w piątek wieczorem. Witają nas panowie Janusze, czyli dyrektor i browarnik, którzy szczegółowo oprowadzają nas po browarze, tłumacząc i pokazując cały proces produkcji, aż po etykietowanie i pakowanie. Browar nyski jest mały, ale wielką frajdę sprawia nam kapslowanie czy oglądanie wszystkiego od podszewki. Mieliśmy okazję również zdegustować piwo, którego już blisko 10 gatunków powstaje w naszym mieście.

Książęcy Browar Nysa - zwiedzamy
Książęcy Browar Nysa – zwiedzamy

Właściciele przygotowali również każdemu uczestnikowi pięknie opakowane zestawy, które można było zabrać ze sobą do domu. Warto dodać, że browar nyski stawia na promocję poprzez turystykę m.in. stąd piwo z cyklu – szlaku czarownic czy Śnieżnik, które można skosztować w schronisku górskim pod Śnieżnikiem, poprzez sport, bo produkowane jest piwo dla nyskiej stali czy piłkarzy z Wrocławia. Ciekawostką jest fakt, że wkrótce produkowane będzie piwo bezalkoholowe. Wszystko ładnie opakowane może być dobrym prezentem choćby pod choinkę J

Książęcy Browar Nysa - uczestnicy naszej wycieczki
Książęcy Browar Nysa – uczestnicy naszej wycieczki

Całą imprezę otworzył prezes oddziału Marcin Nowak, a szczegółowo o historii piwa opowiadał również Jarosław Srębacz. Dziękujemy wszystkim za udział w imprezie. Do zobaczenia na szlakach kulinarnych ziemi nyskiej. Galeria zdjęć na naszym Facebooku – kliknij tutaj.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*


Captcha loading...